Sateenkaariyhdistys Malkus kehittää vastuullista vertaistoimintaa

Vertaistuen merkitys on usein korvaamattoman suuri. Myös me Sateenkaariyhdistys Malkuksessa olemme tämän nähneet. Haluamme olla tukemassa sateenkaarevaa vertaistoimintaa laajasti erilaisiin hengellisyyden suuntiin liittyen.

Sateenkaari-ihmisten hengellisyyteen liittyvää vertaistoimintaa on Suomessa ollut jo usean vuosikymmenen ajan. Helsingin Malkus-ryhmä on Seta-järjestökentän pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut vertaisryhmä. Se on perustettu jo vuonna 1980. Myös Tampereen ja Turun Malkus-ryhmät ovat alkaneet kokoontua jo paljon ennen Sateenkaariyhdistys Malkuksen perustamista. Yhdistyksen perustamisen jälkeen on syntynyt Malkus-ryhmä myös Lahteen.

Malkus-ryhmät ovat tarjonneet paikan, jossa ihmiset saavat olla omana itsenään sekä hengellisyytensä että seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisensa suhteen. Ryhmät ovat toimineet osana paikallista Seta-järjestöä.

Kun Sateenkaariyhdistys Malkus perustettiin vuonna 2014, ryhmät jatkoivat entiseen tapaan aluejärjestöjen toimintana. Malkus-yhdistyksessä olemme pyrkineet tukemaan ryhmiä mm. tiedottamalla kokoontumisista ja tarjoamalla ryhmänohjaajatapaamisia.

Taakasta voimavaraksi (2018-2020) –hankkeen myötä pyrimme kehittämään uutta vertaistoimintaa ja tarjoamaan olemassa oleville ryhmille aiempaa laajempaa tukea. Säännöllisesti kokoontuvien vertaisryhmien hallinnointi ei kuitenkaan kuuluu hankesuunnitelmaamme. Pienenä valtakunnallisena toimijana pidämme yhdistyksessä tärkeänä, että vertaisryhmät toimivat paikallisen järjestön alaisuudessa. Näin tuki on aina lähellä, silloin kun sitä tarvitaan.

Helsingissä HeSeta on päättänyt luopua Malkus-ryhmän hallinnoinnista, joten ryhmä etsii tällä hetkellä paikallista taustajärjestöä. Myös uusien ryhmien perustamisesta on käyty tunnusteluja eri puolilla Suomea. Jos sinulla tai järjestölläsi on kiinnostusta lähteä tarjoamaan vertaistoimintaa hengellisille/uskonnollistaustaisille sateenkaari-ihmisille, niin olethan meihin yhteydessä. Tuemme tässä parhaamme mukaan.

Säännöllisen ryhmätoiminnan tukemisen lisäksi järjestämme yksittäisiä vertaistuellisia tapaamisia, leirejä ja verkkokeskusteluja. Tänä vuonna järjestämme ensimmäistä kertaa peräti kolme leiriä saman vuoden aikana. Voimavaraksi –leiri järjestetään 5.-7.4. Rokuan kansallispuistossa, Pohjois-Pohjanmaalla. 31.5.-2.6. järjestetään kristillinen "Metsä-Malkus"-leiri Nastolan seurakunnan leirikeskus Arramajalla Lahdessa. Perinteinen Malkus-leiri on vuorossa 13.-15.9. Janakkalan Rantalahdessa.

Verkkovertaisuutta olemme toteuttaneet Sateenkaareva uushenkisyys –Facebook-ryhmän, Taakasta voimavaraksi -keskustelupalstan ja Sinuiksi-chattien kautta. Chat-aikataulun ja teemat löydät osoitteesta sinuiksi.fi/chat. Keskustelupalstalla (voimavaraksi.fi/keskustelu) voit keskustella mm. kristinuskoon, islamiin ja eheytykseen liittyen.